Galvenais arhitektūraVudhalas parks, Hertfordšīra: Restaurācijas piemērs, kas izceļ krāsas nozīmi Gruzijas interjerā

Vudhalas parks, Hertfordšīra: Restaurācijas piemērs, kas izceļ krāsas nozīmi Gruzijas interjerā

Mājas rietumu puse.

Nesenā Vudhala parka atjaunošana uzsver krāsas pārsteidzošo nozīmi mūsu izpratnē par gruzīnu interjeru, kā skaidro Džons Martins Robinsons. Pola Highnam fotogrāfijas

Vudhalas parks bija divu bēdīgi slaveno indiešu nabobu, sera Tomasa Rumbolda (1791. G.) Un Pola Benfīlda (1742–1810), radīšana. Abi vīrieši kļuva ārkārtīgi un ātri bagāti 1760. gados pēc pulkveža Roberta Clive uzvaras Plassey 1757. gadā, daļēji pateicoties finanšu darījumiem ar Anglijas sabiedroto Carnatic Nawab. Abi nabobi atgriezās Anglijā, lai ieguldītu savu jauno bagātību lauku īpašumā un iegūtu politisku ietekmi, iegādājoties parlamenta vietas. Viņi abi bija arī Edmunda Burkes virulentu retorisku uzbrukumu objekts.

Rumbolds iesaistījās Austrumindijas uzņēmuma militārajā dienestā un bija palīgs nometnē Clive pie Plessey. Viņš atgriezās Anglijā turīgu vīru un uzdeva tagad pazīstamā Roberta Ādama vai Džeimsa Vaita laikmetniekam Tomasam Levertonam (1743–1824) uzcelt pašreizējo māju (lai aizstātu Boteleru ģimenei piederošo Tudoru māju, kas nodega 1771. gadā). ). Abi vīri bija tikušies, izmantojot pilsētas sakarus: Levertons bija Fīniksas ugunsdrošības sabiedrības un pārtikas preču pārdevēja inspektors.

Levertona mājas dizains tika izstādīts Karaliskajā akadēmijā 1777. gadā, tajā pašā gadā, kad Rumbolds pēc iepriekšējā mēģinājuma nodrošināja Madrasas pārvaldību. Pēc savas aiziešanas decembrī Rumbolds deleģēja shēmas izpildi saviem advokātiem, piešķirot līgumam 14 155 sterliņu mārciņas un atstājot viņiem tiesības veikt dizaina izmaiņas. Atrodoties Indijā, viņš iesaistījās karadarbības sākšanā ar frančiem Pondičerijā un 1779. gadā izveidoja baronetus. Maksājumi Levertonam tiek ierakstīti Rumbolda kontā Goslings Bank (tagad ietilpst Barclays).

Kāpņu zāles augšējā daļa ir atgriezta sākotnējā krāsu shēmā. Iebūvētās gleznas ir vēlāks papildinājums.

Sers Tomass atgriezās Anglijā un piedzīvoja kritikas vētru. Liekas, ka darbs pie mājas turpinājās nemazināties, un 1782. gadā tika pakārtota tipogrāfija, kas apliecināja, ka šajā laikā ēka bija strukturāli pabeigta. Levertona plāni tika publicēti žurnālā New Vitruvius Britannicus I (1810) kā 27. un 28. plāksne. Galvenās izmaiņas izpildē bija savijušās imperatora kāpņu aizstāšana ar vienu lidojumu.

Izklaides laukumus un sienu dārza ap māju 1782. – 1983. Gadā ieklāja Viljams Malkolms un Dēls, Stokvelas kokaudzētavas un ainavu dizaineri. Vēlāk Džozefs Paksons veica mācekļa praksi sienas dārzā.

Izkritis kopā ar vecāko dēlu, sers Tomass pēc testamenta norādīja, ka Vudhals jāpārdod savas otrās laulības bērnu labā. Īpašumu, māju un mantu 1794. gadā par 125 000 sterliņu mārciņu iegādājās Benfīlds, saukts par grāfu Rūpi, pēc atgriešanās Anglijā no Madrasas. Benfīlds bija galdnieka dēls un divreiz tika atlaists no Austrumindijas uzņēmuma dienesta spekulāciju dēļ. Viņš nekavējoties uzsāka būtisku īpašuma paplašināšanu.

Konsoles kāpnēm ir eleganta dzelzs balustrāde. Zāli no augšas apgaismo virsgaismas logs.

Benfīlds divkāršoja savienojošo spārnu augstumu, kas Levertona dizainā bija nedaudz vairāk par dienesta tiesu ekrāna sienām. Plašāku informāciju sniedz 1801. gada pārdošanas dati, kas sīki aprakstīja izmitināšanu. Atjauninātais ziemeļu spārns ietvēra “galvaspilsētas bibliotēku” un jaunu ēdamistabu, kas aizstāja Levertona centrālajā blokā (kas vēlāk tika pārveidots par mūzikas istabu). Dienvidu spārnā atradās papildu dienesta mītnes, un augšstāvā tika nodrošinātas papildu gultas un ģērbtuves.

Arhitekts nav zināms, bet, iespējams, varēja domāt, ka tas bija Levertons, kurš nomira 1824. gadā. Jebkurā gadījumā jaunais darbs papildināja veco. Interjeru lielāko daļu rotā vienkāršas Regency karnīzes un griestu rozes. Ir arī dažas rotaļīgas gotiskās guļamistabas.

Gan Rumbolda mājas ārpuse, gan Benfīlda papildinājumi ir skaisti izpildīti baltā ķieģeļā ar izsmalcinātiem Portlandes akmens klasiskajiem veidņiem. Rietumu priekšpusi rotā Coade akmens plāksnes un kalpoja par ieejas priekšpusi, bet vēlāk mājas austrumiem tika pievienots labi proporcionāls vienstāvu portiks.

Nesen atjaunotā drukas istaba.

Benfīldam ilgi nebija jābauda jaunā sēdeklī. Londonā viņš 1793. gadā izveidoja banku kopā ar spekulantu, kuru sauca par neskaidru skotu Walter Boyd. Viņi iespaidīgi bankrotēja 1799. gadā. Benfīlds aizbēga uz kontinentu un nabadzības krēslā. Valdība kreditoru vārdā sagrāba Vudhalu un pēc viena neveiksmīga mēģinājuma 1801. gadā pārdeva Samuelam Smitam - daudz drošāku angļu banku dinastijas piemēru.

Viljams Vilberforss, Smiths radinieks, balstījās uz reliģisko morāli no divu nabobu pasakas: Rumbolds bija svaigs no Indijas un pilēja ar zeltu, būvējot krāšņu dzīvesvietu, bet mira pēc vecākā dēla un Benfīlda atmīnēšanas, pievienojot lielisks spārns ”, bet lemts nabadzībai un trimdai. Viņš citēja Juvenāla 10. satīru par Aleksandra Lielā ambīciju bezjēdzību.

1801. gada pārdošanas datos centrālā lejā esošā telpa uz ziemeļiem ir aprakstīta kā “etrusku sedans”; tagad tā kļuva par ieejas zāli (lai gan tā ir saglabājusi savu vārdu). Vēl viena izmaiņa bija Levertona ēdamistabas atjaunošana un Benfīlda pārveidošana ziemeļu spārnā par biljarda istabu.

Viens no tipogrāfijas zīmējumiem, kas identificē izdrukas pēc numura. Skurstenī ir tā dizainera R. Pārkera vārds un datums 1782. gads.

Kopumā mājas gruzīnu raksturs tika rūpīgi saglabāts visā 19. gadsimtā, veicot tikai nelielas izmaiņas un atjaunošanu. 1833. – 34. Gadā briežu parks tika paplašināts, uzcelta parka siena un uzcelta Loudonesque Hertford Lodge. Apmēram tajā pašā laikā rietumu frontē tika izveidots formāls dārzs ar balustrādes terasēm, kas atjaunots 2016. gadā, lai tajā ievietotu zaļumu un nogrimušo ha-ha. Iekšpusē tika ieviesta centrālā apkure, un misiņa grīdas režģis aizmugurējo kāpņu pakājē ir iegravēts “Methleys Patent 51 Frith St, 1833”.

Nākamajā posmā, apmēram 1860. gadā, viesistabas griestiem tika pievienoti raksturīgi Viktorijas laikmeta apzeltītie rokoko rotājumi. Šajā telpā joprojām ir saglabājies krāšņais baltā statuetes marmora skursteņa elements, kas sīki aprakstīts 1801. gada datos. Iespējams, to darījis Džons Flēksmans, kurš, kā zināms, strādājis Levertonā kā jauns vīrietis, vai Džons Bekons, kurš Vattonas baznīcā izgatavoja Rumbolda pieminekli.

Iespējams, ka 1860. gados tika veiktas arī citas taktiskas iejaukšanās. Piemēram, nesenā Cathy Hassall krāsu analīze parādīja, ka paneļi uz kāpņu sienas sākotnēji bija tukši, bet tagad tajos ir iekļauti Četru gadalaiku grisailles Biagio Rebecca stilā (kurš gandrīz noteikti bija atbildīgs par etrusku rotājumu ieejā) zāle). Tāpēc ir iespējams, ka viņi tika pārvietoti uz pašreizējo stāvokli 1860. gados no citām ēkas vietām.

Etrusku sedans, kas kļuva par ieejas zāli pēc 1801. gada. Gleznas ir uz audekla paneļiem, kas piestiprināti pie sienas.

Augšpusē esošās lunettes ir piepildītas ar neidentificēta Viktorijas laikmeta mākslinieka gleznām uz četru kontinentu audekliem un to tirdzniecību.

Kad pēdējoreiz tika apskatīti divi raksti “ Country Life” (1925. gada janvāris – februāris), māja saglabāja saturu, kas tika nodots Rumboldas un Benfīldas tirdzniecībā. Sers Hjū Roberts atklāja, ka lielu daļu no tā piegādāja vadošie Londonas neoklasiskā mēbeļu ražotāji Ince un Mayhew. Diemžēl mēbeles tika izkliedētas pēc pulkveža Ābela H. Smita nāves 1931. gadā, kad ģimene pārcēlās un māju nodeva Heath Mount skolai.

Pēc šī laika māja jau tika uzskatīta par pārāk lielu, “neērta… un neērta mūsdienu apstākļiem”, saskaņā ar Avray Tipping in Country Life. Viņš aprakstīja Vudhalu kā piemēru tam, kā lielisku lauku māju var pielāgot mūsdienīgai lietošanai, nevis veicot krasas izmaiņas, bet ierobežojot “parasti apdzīvoto vietu”. Viņš ierosināja aizvērt pagrabu, ziemeļu spārnu, lielās zīmēšanas un ēdamistabas un virtuvi novest līdz pirmajam stāvam blakus drukas istabai dienvidu spārnā, ko varētu izmantot kā ēdamistabu. Šī saprātīgā formula paredzēja daudzu angļu lauku māju pielāgošanos vietējā mērogā pēc Otrā pasaules kara.

Pašreizējie īpašnieki Ralfs un Aleksandra Ābela Smita dzīvo 18. gadsimta staļļos (Tīdoras mājas vietā, kas pirms mājas datēja). Vēlais Tomass un Alma Ābela Smits tos pārveidoja par dzīvesvietu piecdesmitajos gados Darcy Braddell, arhitekts, kuru viņiem ieteica Kristofers Husejs no Country Life.

Ābela Smita parks ir pārstādīts pēc ainavas plāna, ko Džons Fibabs sagatavoja 1984. gadā. Viņš un viņa sieva arī strādāja, lai atjaunotu dažus no vissvarīgākajiem mājas interjeriem. Trīs galvenās telpas - drukas istaba, etrusku zāle un kāpņu zāle - tika atjaunotas 60. gados ar Vēsturisko ēku padomes dotācijām. Nesenākajos restaurācijas darbos, kas kopš 1995. gada veikti sadarbībā ar angļu mantojumu, ir redzama zinātniskāka un zinātniskāka pieeja interjera atjaunošanai, kas radās 20. gadsimta beigās pēc Spensera nama, Upperkas un Vindzoras pils atjaunošanas.

Pirmā istaba, kuru viņi uzrunāja, bija Drukas istaba. Tas ir izklāts ar 350 gravīrām, kas ierāmētas ar vītnēm un fāzēm, un attēli veido “pilnīgu tā laika zināšanu kopumu”, angļu Grand Tour garšas mikrokosmu, kā to aprakstījis Fransisko Rasels ( Country Life, 1977. gada 6. oktobris ). Saglabāšanas darbu veica papīra un tapešu eksperts Allyson McDermott.

Austrumu fronte ar vēlāku portiku.

Visas izdrukas tika noņemtas, notīrītas un atkārtoti uzliktas uz japāņu oderējuma papīra, un tika atjaunota sākotnējā zemes papīra verditera zilā krāsa. Tintes un mazgāšanas plāni dizainam saglabājas kopā ar pievienoto grāmatu, kurā norādīti visi priekšmeti. Tas nosauc arī neskaidro telpas radītāju R. Pārkeru un datumu 1782. gads.

Nākamais darba posms atdzīvināja Kāpņu zāli, brīnišķīgo pilna augstuma centrālo telpu. Remonts tika veikts divos posmos, ko pārraudzīja konservācijas arhitekts Pīters Skots, un to ieteica sers Hjū Roberts. Viņš iepriekš bija strādājis pie Clarence nama un Chapel Royal restaurācijas Svētā Džeimsa pilī. Pirmais darbs bija reti sastopamās kaltas dzelzs konstrukcijas remonts un Levertonas jumta jumta loga stiklojuma atkārtota stiklošana 2008. gadā.

Otrais, kas tika veikts 2011. – 2012. Gadā, bija pilnīga iespaidīgās oriģinālās krāsu shēmas pilnīga atjaunošana lavandas un pelēkā toņos ar kāpņu balustrādi baltā un zelta krāsā pēc Hasaslas kundzes pētījumiem. 19. gadsimtā sienas bija krāsotas gaiši zilā krāsā un balustrāde melnā krāsā, tāpēc pārvērtības ir dramatiskas.

Rezultāti atklāj kāpņu zāli kā vienu no iespaidīgākajiem angļu neoklasicisma interjeriem, rūpīgajām krāsu harmonijām parādot visu smalkās apmetuma dekorācijas iespaidu, ko gandrīz noteikti izpildīja Džozefs Roze.

Konservēšanas darbi ir veikti arī ieejas zālē, veicot konsolidāciju, Bossi skursteņa remontu un krāsu, kā arī uz sienām pielīmētā audekla krāsojuma un klasisko apšuvumu tīrīšanu. Gleznotā rotājuma pamatā ir Hamiltona vāzes un klasisko apaļkoku tēma
ir stāsts par Cupid un psihi.

Hasallas kundzes veiktie pētījumi parādīja, ka saglabātā shēma ir oriģinālo Levertona krāsu atjaunošana 19. gadsimta vidū, atkārtojot sienām 18. gadsimta pelēkzilo fonu un līdzīgu etrusku paletēm brūnās, sarkanās un ochres krāsās griestiem.

Visus šos atjaunošanas darbus ļāva gūt panākumi plašākā Vudhala muižas īpašumā un tā tirdzniecības uzņēmumos, ieskaitot mežsaimniecību, lauksaimniecību, kā arī komerciālo un dzīvojamo telpu īri. Tas ir arī tikai daļa no saglabāšanas mērķiem, kurus pārrauga pašreizējie īpašnieki, un tie ir ietvēruši 40 000 koku stādīšanu un daudzu jūdžu jūdzes. Mantojuma ilgstošie panākumi, cerams, ļaus turpināt mājas atjaunošanu.


Kategorija:
Tibetas terjeri: draugs slavenajam, mīļi dzīvespriecīgajam un, iespējams, Kennel Club vislabāk glabātajam noslēpumam
Karaliskā medusmēneša laikā ir piemērotas 8 satriecošas svētku vietas