Galvenais arhitektūraPitshill nams: 20 gadu restaurācija, kas ir radīta kā viena no labākajām vietām valstī Rietumseksejā

Pitshill nams: 20 gadu restaurācija, kas ir radīta kā viena no labākajām vietām valstī Rietumseksejā

Dienvidu pacēlums no dārza Pitshill namā, Rietumsaseksā © Pauls Highnam par lauku dzīves attēlu bibliotēku Kredīts: Paul Highnam / Lauku dzīve Pictur
  • Top stāsts

Liels restaurācijas projekts ir atdzīvojis 18. gadsimta Pitshill māju un tās dārzus. Darbs bija saistīts ne tikai ar vienkāršu remontu, kā paskaidro Džons Martins Robinsons, bet arī Pola Highnama fotogrāfija Lauku dzīves attēlu bibliotēkai.

Pitshill nams atrodas iespaidīgā vietā tieši uz rietumiem no Petvortas Rietumu Saseksā, no kurienes paveras plašs skats uz ainavisko kombi virzienā uz South Downs.

Parka teritorija tika izveidota 1830. gados, padarot priekšplānu apburošai vistas. Tas bija viena no Iana Nairna purpura fragmentu sērijas “Anglijas ēkas” temats: “Situācija ir lieliska pat Petvortas apkārtnē; jo tai ir vietne Belvedere, kas vērsta uz ziemeļiem līdz Blackdown un no dienvidiem līdz Downs. Ieleja uz dienvidiem ir skaisti labiekārtota astoņpadsmitā gadsimta veidā; to tūlīt pārspēj augstākā dabiskā ainava ārpus tā. ”

Kopš 17. gadsimta vietnē ir bijusi māja. Tomēr pašreizējā veidolā ēka ir vēsā neoklasicisma radīta ar gludu Portlendas akmens fasādi, uz kuru Čārlzs Pīrsons ir paveicis apbrīnojamu septiņu gadu restaurācijas programmu. Tomēr tas bija saistīts ne tikai ar atjaunošanu un remontu; tas prasīja arī ievērojamu atbalstu, rekonstrukciju un arhitektūras uzlabošanu. Rezultāts ir priekšzīmīga lauku māja klasiskajā tradīcijā, kas 2017. gadā saņēma Gruzijas grupas balvu.

Baseina māja Pitshill mājā, Rietumsaseksā © Paul Highnam par lauku dzīves attēlu bibliotēku

Nesenā darbā ir iesaistīti dizaineri pēc kārtas. Pēc tam, kad īpašumu iegādājās Pīrsons, viņš strādāja kā arhitekts Kristofers Mavuds, kurš jau bija strādājis pie viņa Londonā un Skotijā. Smallwood kungs bija atbildīgs par vispārējo koncepciju jau 2000. gadā, it īpaši par centrālās zāles uzlabošanu, lai izveidotu krāšņu telpu, sekundāru augšējo kāpņu ievietošanu un mansarda jumta pievienošanu ar papildu guļamistabām, kā arī jauns Doric lievenis uz rietumu ieejas priekšā.

Ieejas fasāde Pitshill namā, Rietumsaseksā © Pols Highnams par lauku dzīves attēlu bibliotēku

Šim darbam tika iegūta būvniecības atļauja un būvatļauja, taču programmu apturēja garas, iezīmētas sarunas par jaunu ceļu gājēju un tiltu celšanai visā muižā, un tikai 2010. gadā ēka beidzot tika uzsākta . Līdz tam laikam Smallwood kungs bija aizgājis pensijā, un projektu pārņēma McLeod & Aitken, AberdīnŠīras firma, kas arī strādāja Pīrsona Dunehtas īpašumā.

Edvardam Bulmeram ieteica strādāt pie interjera Čārlzs Marts (tagadējais Ričmondas hercogs), kuram Bulmers kungs bija strādājis Goodwood, un Giles Quarme & Associates tika izvēlēti par jauno ģipša velves virs galvenajām kāpnēm arhitektiem.

Kāpņu telpa Pitshill mājā, Rietumsaseksā © Pols Highnam par lauku dzīves attēlu bibliotēku

Pēdējā posmā Sandy Baxter, pieredzējis vietējais celtnieks, tika uzņemts kopā ar vadošo amatnieku komandu, ieskaitot Chichester Stoneworks (agrāk Cathedral Works) mūrniekus un Stephen Pettifer no Coade Ltd; Norwich Stīvensoni ģipša darbiem; Hesp & Jones krāsošanai un apzeltīšanai; Džerijs Rotmans par grebšanas un kabinetu izgatavošanu; un AT Cronin - logu rāmjiem un apdarei.

Saimons Džonsons no Batas uzņēmās dārzu un plašāku ainavu, kas ietver rekonstruētu ha-ha platību un čaulas mājas remontu, kā arī parteru un vasaras māju. Smalki detalizētie rezultāti ir parādā paša Pīrsona iesaistīšanos shēmā un izpratni par to, ka vēlu regeja estētika bija vispiemērotākā nama vēsturiskajam raksturam tā attīstības laikā.

Gliemežnīcu māja Pitshill mājā, Rietumsaseksā © Pols Highnam lauku dzīves attēlu bibliotēkai

17. gadsimta māja, kuru sākotnēji sauca par Holmsu, bija Petvorta mūrnieka darbs, un tai bija zāles un izcēlamais divstāvu lievenis, līdzīgi kā izdzīvojušais Dean House netālajā Tillingtonā. Tas ir ierakstīts 1785. gada zīmējumā, ko veidojis Šveices senatnes topogrāfs SH Grimms, kurš ierakstījis Saseksas ēkas.

Īpašumu 1760. gadā iegādājās Viljams Mitfords, Mitfordas Nortamberlendas Mitforda kadeti. Viņa dēls Viljams mantoja 1777. gadā un rekonstruēja māju par savu mītnes vietu, iegādājoties plānus no Jāņa Soāna.

Tika īstenota Soane shēma jauna diapazona pievienošanai ar divām lielām taisnstūrveida uzņemšanas telpām (tagad viesistaba un ēdamistaba), kas blakus centrālajai zālei izveidoja jaunu austrumu fronti, lai gan izpildi veica Petvortas muižas mērnieks Džons Uptons, paša Mitforda vadībā, kuram bija amatieru arhitekta reputācija. Darbs tika pabeigts līdz 1800. gadam.

Dienvidu ieejas zāle Pitshill namā, Rietumsaseksā © Pols Highnam lauku dzīves attēlu bibliotēkai

Jaunā galvenā austrumu fronte ir novietota ar baltu Portlandes akmeni, un pārējie pacēlumi ir apmestas, lai tie atbilstu, ar pirmā stāva gludu rūsēšanu.

Centrālajā frontonā ir Coade palmu zari, kas ierāmē pakausi, un jumta parapeta balusters ir arī Coade akmens. Stumbra detaļa un izliektie astoņstūra paneļi abās pirmā stāva loga pusēs parāda Mitforda un viņa mērnieka Uptona personisko roku, bet plāns un labās proporcijas seko Soane zīmējumiem.

Turpmāku darbu grieķu garā 1830. gados veica Viljams Taunijs Mitfords (1817–89), un tajā brīdī ieeja tika pārvietota uz rietumiem un viss tika izveidots par kompaktu taisnstūra bloku. Arī apkārtējais parks tajā laikā bija labiekārtots.

Ainavas skats Pitshill mājā, Rietumsaseksā © Pols Highnams par lauku dzīves attēlu bibliotēku

Rotājumi ar smalkajām klasiskajām karnīzēm un marmora dūmvadiem galvenajās telpās galvenokārt izriet no šī darba posma. Savukārt Viljama Taunija dēls, pulkvedis Viljams Kenjons Mitfords (1857–1943) 19. gadsimta beigās ziemeļdaļu papildināja ar viena stāva biljarda telpas pagarinājumu.

Pēc viņa nāves māju un parku 1959. gadā Viljams Slade Mitfords pārdeva seram Kolvilam Barklajam, 14. bt. Atbilstoši vienprātībai pēc Otrā kara, kas saistīta ar māju samazināšanu un padarīšanu par pārvaldāmāku, jaunais īpašnieks nojauca biljarda zāles spārnu un verandu un noņēma bēniņu grīdu, padarot tās vietā plakanu jumtu.

Neskatoties uz šo auduma izgaismošanu, mājas dienvidaustrumu stūris cieta no arvien lielākas nogrimšanas, jo tas bija uzbūvēts uz sagatavota zemes. Pakāpeniski māja pasliktinājās uzturēšanas trūkuma dēļ.

1997. gadā to nopirka Pīrsons, kurš plānoja to atjaunot kā savu galveno lauku māju. Viņš neparedzēja, ka projekta pabeigšanai būs nepieciešami 20 gadi.

Dienvidu pacēlums no dārza Pitshill namā, Rietumsaseksā © Pols Highnam lauku dzīves attēlu bibliotēkai

Pīrsons ir 3. Viscount Cowdray otrais dēls un pēc tēva nāves mantoja lielo Dunecht muižu Aberdīnšīrā - viņa vecākais brālis Maikls mantoja Cowdray Saseksā. Viņš pārdeva nevīžīgo Viktorijas laikmeta māju Dunehtā, atjaunojot tās vietā veco torņa māju, bet saglabājot visu zemi, un nopirka Pitshill Rietumseksijā kā savu galveno lauku māju.

Viņš atveda daļu Dunehtas satura uz dienvidiem, it īpaši smalkos gruzīnu portretus ēdamistabā, un ir izveidojis jaunu kolekciju īpaši Pitshillam: gleznas, kas saistītas ar Arkādijas ainavas tēmu, un piemērotas Regency mēbeles.

Viesistaba Pitshill House, West Sussex © Pauls Highnams lauku dzīves attēlu bibliotēkai

Atjaunotā interjera atslēga ir centrālā kāpņu zāle, gandrīz kvadrātveida plānā un paceļot pilnu mājas augstumu. Tas tika sabojāts pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, kad tas ieguva plakanus griestus ar utilitāru jumta gaismu, kas vairāk atgādināja siltumnīcu nekā elegantu gruzīnu virsgaismu. Jaunais apmetuma kupols ir panteona atvasinājumu krokušais velariums, kas ierāmē centrālo pakauša daļu, un tam ir špakteles ar Pirenijas ērgļiem.

Svarīga detaļa ir starpposma himnas frīzes ievietošana ap sienām pirmā stāva līmenī, kas palīdz noteikt arhitektūras telpu.

Kā rotā Bulmers kungs, sienas pirmā stāva līmenī ir marmorētas, un augšējās ir nokrāsotas neoklasiski zaļā krāsā, veidojot pieguļošu fonu Antonio Zucchi lielajām klasiskās ainavām. Sākotnēji tās tika krāsotas Roberta Ādama zālei Komptonas Vernejā Vorikšīrā, no kurienes tās tika izņemtas un pārdotas Amerikai pirms Otrā pasaules kara.

Mācības Pitshill House, West Sussex © Pauls Highnams par lauku dzīves attēlu bibliotēku

Viņu lieliskos Ādama iedvesmotos rāmjus, kas iegādāti Pitshilam, izstrādāja Bulmers kungs, cirsts Džulians Stenlijs un apzeltīja Sīms Kūpers un Stenlijs. Bulmers kungs izstrādāja apzeltītas piestātnes un pelmetus viesistabā un ēdamistabā; pēdējo papildina Allyson McDermott ar purpura ganāmpulku kā fona gruzīnu portretiem no Dunehtas.

Viesistaba ir nokrāsota zaļā krāsā (akva) un blīva klasisko ainavu līmeņu piekāršana ir saskaņota ar Elizabetes skatiem no logiem. Lieliskās stikla lustras šajās telpās un ormolu Colza lustra ar tulpju nokrāsām kāpņu zāles zālē atgādina smalkās Regency gaismekļus no Hancock & Rixon, to tirdzniecības gadu desmitiem, Vindzoras pilī.

Lai arī vēsturiski informēti, rotājumi un mēbeles ir atviegloti un ērti, kā piemēroti ģimenes mājām. Tas ir īpaši redzams vairākās burvīgās guļamistabās, ieskaitot tās, kas atrodas jaunā mansarda jumtā. Viņi un elegantās ovālas kāpnes uz augšējo stāvu ir jauni dizaini.

Dienvidu pacēlums no dārza

Galvenās istabas saglabā savu vēsturisko detaļu bagātību, ieskaitot apzeltītas apmetuma karnīzes, marmora dūmvadus un kāpņu telpas zāles bruģēto grīdu, kuru saglabāja Pettifer kungs.

Pašas mājas atjaunošana un atdzimšana ir saistīta ar rūpēm, kas veltītas apkārtējai ainavai, pamatojoties uz rūpīgiem Džonsona pētījumiem. Šis darbs ir atjaunojis vēsturiskās iezīmes un pievienojis atbilstošu jaunu darbu, it īpaši ar kastīti nobērtu austrumu parteru ar jaunām Coade statujām un peldbaseina paviljonu, kas palīdz sakņot svarīgo austrumu fronti tā iestatījumos. Gruzijas čaulas māja, kas ir reta izdzīvošana, ir remontēta un pabeigta, un tā atkal ir ievērojama Pitshilas īpašība.

Visa šī rūpīgā darba, kas ir daudz vairāk nekā saglabāšanas projekts, rezultāti ir padarījuši Pitshilu par vienu no labākajām vietām valstī Rietumseksejā.

Ēdamistaba Pitshill House, West Sussex © Pauls Highnams par lauku dzīves attēlu bibliotēku


Kategorija:
Viena no Dorsetas iedvesmojošākajām mājām tirgū tikai otro reizi ilgā vēsturē
Cumberland Lodge: 17. gadsimts brīnās par “tūkstoš reižu patīkamāku nekā Blenheim”