Galvenais arhitektūraPalazzo Grimani, Venēcija: visa 17. gadsimta pils, ko atjaunojis britu arhitekts

Palazzo Grimani, Venēcija: visa 17. gadsimta pils, ko atjaunojis britu arhitekts

Kredīts: © Kolins Ditons / Country Life Picture Library
  • Top stāsts

Arhitekta Džona Simpsona restaurētais Venēcijas pils ir negaidīti atklājis lielisku 18. gadsimta dekorēšanas shēmu, atklāj Clive Aslet. Fotogrāfs Kolins Dūtons.

Daudziem “ Country Life” lasītājiem ir jābūt sapņiem par dzīvokļa iegūšanu Venēcijā. Tiem, kuri pagaidām ir pretojušies kārdinājumam, jāpārtrauc lasīt. Jo šeit ir vesela 17. gadsimta pils, ko arhitekts Džons Simpsons un viņa sieva Erica restaurējuši ar elpu aizraujošu efektu. Pārvērtību apmēru var novērtēt tikai tie, kas zina, kāda tā bija tās iepriekšējās iemiesošanās laikā kā Venēcijas tilta klubs. Tikai daži varēja nojaust, ka gandrīz pilnīga, 18. gadsimtā veidota rotājumu shēma slēpta zem nikotīna, krāsas, parketa un dzeltenā zīda slāņiem, bet Simpsonu ticības lēciens ir atmaksājies. Fortūna ir devusi priekšroku drosmīgajiem.

Palazzo bija viens no daudzajiem Venēcijas īpašumiem, kas piederēja Grimani ģimenei; patricieši jau sen bija nozīmīgi pilsētas dzīvē; viņi izgatavoja trīs dogas, divus kardinālus un divus bīskapus. Pa ūdeni tas atrodas tuvu Svētā Marka laukumam un, Venēcijas izteiksmē, samērā paaugstinātā vietā, 3 pēdas virs laukuma. Kad Svētā Marka ceļgali ir dziļi, ūdens laiza tikai Palazzo Grimani sliekšņus, lai glabāšanai izmantotais pirmais stāvs - magazzino - paliktu sauss.

Nav kanāla fasādes, bet galvenā fasāde piešķir Campo di Santa Maria del Giglio pagarinājumam, giglio nozīmē lilija, atsauci uz Pasludināšanas ziedu. Šī baznīca sākotnēji bija un joprojām tiek dēvēta par Santa Maria Zobenigo pēc Jubanico ģimenes, kas to uzcēla 9. gadsimtā; vārda maiņa notika pēc atjaunošanas pēc 1679. gadā mirušā Antonio Barbaro, kas bija kapteinis del Mar un Venēcijas impērijas gubernators, nāves. Barbaro un viņa ģimene ir redzami redzami uz marmora fasādes, lai gandrīz pilnībā izslēgtu reliģisko tēlu.

Palazzo Grimani celtniecības datums nav zināms. Iekšpusē agrākais izdzīvojušais apmetuma izstrādājums, ziedu un paneļu shēma, kurā krāsa ir ietverts pašā apmetumā, stilistiski var būt datēts ar aptuveni 1700. gadu. Ēka turklāt ir parādīta baznīcas un laukuma attēlā, ko veidojis Kanaletto, tagad atrodas Wrights-man kolekcijā Metropolitēna muzejā Ņujorkā. Tas parāda palazzo ar tikai diviem stāviem, nevis pašreizējiem četriem; pilsētā, kur zeme bija augstāka, palazzi bieži tika būvēti divos stāvos, pēc tam tos paaugstinot pēc vajadzības - piemēram, izmitināt bērnus, viņiem pieaugot.

Šajā gadījumā 19. gadsimtā ēku pašreizējā augstumā paaugstināja vēl divi stāvi. Tajā pašā laikā sākotnējā dubultā augstuma ieejas zāle, kurā, iespējams, bija imperatora kāpnes, tika vertikāli sadalīta divās telpās, katrai no tām bija sava kāpņu telpa. Tas padarīja ēkas augšējo daļu ar otro klavieru cēlu, neatkarīgu no apakšējās.

Pilij bija sekla paneļa jumts, virs kura parasti paceļas augsti venēciešu tipa skursteņi ar augstām dūmvadiem un apgrieztiem konusiem. Projekts bija paredzēts karstu pūtīšu ievietošanai blīvā pilsētā, kas ir jutīga pret iznīcinošiem ugunsgrēkiem.

Mūsdienās fasāde ir pārklāta ar gaiši dzeltenu apmetumu (Canaletto to parāda kā sarkanu); 18. gadsimta klavieru nobīles centrā ir arkāde, kurā ir sešas jonu kolonnas, kas izgatavotas no balta akmens, ar vēl diviem apaļiem galviņām uz katru pusi. Kaut arī jumts un skursteņi tagad ir aizgājuši, visos citos aspektos palazzo, kā tas parādījās 18. gadsimtā, tagad pieder Simpsoniem.

Skats uz grezno viesu guļamistabu ar tās četrkājaino sarkankoka gultu, tās augstā kupolveida baldahīns karājās ar zila zīda maiņām. © Kolins Dūtons / Country Life Picture Library

Viena no 18. gadsimta ēkas iekšējā plānojuma ziņkārībām ir starpposma līmenis, kuru no galvenajām telpām atdala fretwork paneļi. Šis starpstāvs vai mezzanine ir kalpojis kā
minstreļu galerija uz pašreizējo ēdamistabu, jo ir skaidrs, ka tā bija paredzēta mūzikai. Šāds izkārtojums varētu domāt, ka tad, kad palazzo pirmo reizi tika uzbūvēts, tas faktiski kalpoja kā kazino.

Agrīnajā republikā azartspēles tika aizliegtas, izciešot dažādus briesmīgus sodus. Tomēr cīņa pret populāro aristokrātisko spēli tika zaudēta 17. gadsimtā, un ir vilinoši domāt, ka Palazzo Grimani tika uzcelta drīz pēc tam. Protams, azartspēļu kazino varēja būt noderīgs ienākumu avots grimaniešiem, kuri tāpat kā citas venēciešu ģimenes bija dažādojušies no tirdzniecības un Baznīcas līdz teātriem (viņiem piederēja vairāki).

Ja 1700. gadā šeit atradās kazino, 1964. gadā ēka turpināja saikni ar kartēm, kaut arī tai bija smadzeņu raksturs, pateicoties nelabvēlīgam negadījumam, kļūstot par mājvietu Circolo del Bridge di Venezia. Klubs atjaunināja dekoru - ne pārāk destruktīvi, kā izrādīsies -, ieklājot jaunas grīdas, uzliekot sienu segumus un uzklājot krāsas slāņus.

18. gadsimta dzīvoklī ieiet caur priekštelpu, kuru no viesistabas atdala divas arkveida atveres. Šīs arkas, tāpat kā istabas durvju skapīši, ir izgatavotas no gaiši brūnas nokrāsas mākslīgā marmora; krāsa būtu uzklāta uz ģipša ārpuses, pēc tam ieeļļota, līdz ar to tā labi saglabājas. Šis bija viens no nedaudzajiem oriģinālās dekorācijas elementiem, kas saglabājies neskarts. Bumbu pelēko marmuru, kas veidots telpā ienākošajiem pilastriem, ģipša paneļu šķipsnas un zaļumi, kā arī durvju blūzs, tomēr visi bija pārkausēti. Pēc krāsas slāņu noņemšanas oriģinālās krāsas tika atklātas gandrīz brīnumainā svaiguma stāvoklī. Šķiet, ka šī shēma ir līdzīga Venēcijas 1790. gadu direkcijas stilam, tikai ar apmetuma darbiem, kas, šķiet, nav pilnībā aizmirsuši rokoko.

Viesistabas mēbeles ir projektējis arhitekts un īpašnieks Džons Simpsons, un tās ir mīkstas ar digitāli drukātiem audumiem. © Kolins Dūtons / Country Life Picture Library

Pusgadsimtu tilta spēlētāju cigarešu smēķēšana bija griestus pavērsusi līdz kastaņu brūnai; šī aptumšošana tagad ir noņemta. Ja kādreiz tas būtu bijis gleznots ar alegorisku ainu, kā šķiet, iespējams, darbs tagad ir zaudēts. Kameras, kas šķiet ķeizars, aizņem ārpus telpām. Līdzvērtīgie kamēri griestu malās 19. gadsimtā tika aizstāti ar attēliem par toreizējo šeit dzīvojošo ģimeni: tēvu, māti un diviem bērniem.

Kā tika noskaidrots, visā grīdas bija ieklātas ar parketu. Pretstatā visiem padomiem (kāpēc gan būtu ieklāts parkets, ja zem tā esošā grīda nebūtu kārtīgi sapuvusi ">

Ēdamistaba. Apkārt sienām muzikālās trofejas roka no noplēstām vītnēm. © Kolins Dūtons / Country Life Picture Library

Varbūt visvairāk pārsteidzošais interjers no visiem ir ēdamistaba. Vienu krāsu piezīmi nodrošina grīda ar lielo Sienna-dzelteno rakstu, kas ievietota apmalē, kas atspoguļo griestu dizainu. Otrais laiks nāk no zilajām durvīm. Ap sienām no sašūtām vītnēm karājas gandrīz visu veidoto ģipša trofejas, gandrīz visās demonstrējot mūzikas instrumentus - ar atbilstošu pavērsienu vienā no mazākajām trofejām uz Arhitektūra. Apzeltītā rāmī griestu centrā ir attēlots Apollo, ko ieskauj alegoriskas kalpones, dejojot ar tamburīnu, rakstot mūziku un pūšot trompeti, kad kupejas nolaižas ar lauru vainagu (domājams, lai papildinātu to, kuru Apollo jau nēsā). Stils ir tāds kā Tiepolo, domājams, ka mākslinieks ir viens no viņa skolēniem Kostantino Cedini.

Katrā griestu pusē ir putti planšetes , kas acīmredzami attēlo gadalaikus, lai gan laiks tos ir padarījis pārāk tumšus, lai tos lasītu.

Zem griestiem nojaukšanas paneļi, kas atdala šo istabu no mezonīna, datēti ar 19. gadsimtu; tie ir izgatavoti no plakana koka, kas krāsots ar trompe-l'oeil, un ārdurvīs atkārtojas virpuļojošu lapu motīvs. Mūsdienīgā lustra, kas nopirkta Londonā, neizjaucas; tāpēc tas bija jāpārved no Londonas uz šūpulīša, kas atrodas metāla mucā. Dubultās durvis pirmajā stāvā bija pietiekami platas, lai tās varētu saņemt, bet lustra nevarēja ietilpt caur paša dzīvokļa durvīm. Par laimi, to bija viegli saspiest plānākā tilpumā, pēc tam atkal ievietojot ārā, kad tas bija uzstādīts vietā.

Viesu guļamistabā un vannas istabā ir ietverta agrāk gleznotas dekorēšanas shēma. Gulta šeit ir sarkankoka četrkājains plakāts ar krāsotu baldahīnu, kas pārklāts ar zila zīda sviedriem. Uz sienām ir divas gleznas, kuras, skatoties Londonā, likās milzīgas, bet eleganti iederas šāda augstuma telpā. Viens no tiem ir neoklasiskais Sybils, bet otrs attēlo Ābrahāmu, upurējot Īzāku.

Viena no guļamistabām. Visā palazzo grīdas ir pārklātas ar terrazzo. © Kolins Dūtons / Country Life Picture Library

Brīdinām: tas, ko mēs parādām šajās lapās, ir tikai dažas no pabeigtajām istabām palazzo. Var brīnīties, cik grūti pat šim Simpsona kunga pieredzējušajam arhitektam sasniegt šo laimīgo kulmināciju: projekta laikā noteikti bija sirdssāpes ">

Tomēr dažos aspektos tagad Venēcijā ir vieglāk iegādāties, kā tas būtu bijis pirms dažiem gadiem. Tad uzskaitītās ēkas tika atbrīvotas no pašvaldību nodokļiem. Tādēļ īpašniekiem nebija maz stimulu pārdot, ja vien viņi varēja uzturēt minimālo uzturēšanas līmeni - patiešām, to darot, radās zināma sociāla stigma. Pārdošanā esošais īpašums parasti netika atklāti reklamēts. Nodokļu sistēmas izmaiņas tagad ir atbrīvojušas tirgu. Vēl viens kavējošs faktors bija valsts tiesības pirkt jebkuru uzskaitīto ēku deklarētajā vērtībā (kas ne vienmēr atspoguļoja samaksāto naudu).

Nekustamā īpašuma tirgus ir caurskatāmāks nekā gadu, taču ne visi var redzēt neglītu pīlēnu, kāds bija Palazzo Grimani, un parādīt tā pārveidi. Tagad tas ir viens no rāmākajiem gulbjiem pilsētā.

Palazzo Grimani tiek izlaista caur Venice Prestige (020–3356 9667; www.veniceprestige.com)


Kategorija:
Viena no Dorsetas iedvesmojošākajām mājām tirgū tikai otro reizi ilgā vēsturē
Kolorādo sēta ar reālām dinozauru pēdas pēdas tās teritorijā