Galvenais arhitektūraAtjaunotajā Braitonas paviljonā: “Grūti iedomāties piemērotāku laiku, lai apmeklētu šo ārkārtas Regency radījumu”

Atjaunotajā Braitonas paviljonā: “Grūti iedomāties piemērotāku laiku, lai apmeklētu šo ārkārtas Regency radījumu”

Vakars Karaliskajā paviljonā Braitonā, Austrumsaseksā. Ēku projektējis Džons Nešs, prinča Reģenta iecienītais arhitekts. Kredīts: Alamy
  • Top stāsts

Pēc būtiskas Braitonas Karaliskā paviljona restaurācijas atkal ir iespējams izbaudīt kādu no interjeriem, kas izveidoti, lai apmierinātu prinča Reģenta bagātīgās gaumes. Džons Gudalls padziļināti aplūko salonu ar Pola Highnam fotogrāfijām.

Braitonas Karaliskais paviljons vairāk nekā jebkura cita atsevišķa ēka atspoguļo Regency garu. Savā bagātībā tas izsaka tādas valstības bagātību, kura apzinājās sevi ne tikai būt bagāta, bet arī bagātākā pasaulē; savā eksotikā, kas baudīja globālās varas augļus; un tā triumfālismā - tas, kas pēc ceturtdaļgadsimta cietsirdīgā kara joprojām izjuta uzvaru pār Napoleonu.

Aromāts visam ir paša regena hedonisms - cilvēks, kurš plašākos iedomības brīžos un par spīti tam, ka vēlāk aug tik krāšņs, ka nespēja viegli ar kājām iet augšup un lejup pa savām kāpnēm, uzskatīja sevi par Lielbritānijas avotu. veiksme.

Salons Karaliskajā paviljonā Braitonā. © Paul Highnam / Lauku dzīve

Braitonas un Hoves pilsētas dome daudzus gadus ir uzturējusi un atjaunojusi paviljonu. 2017. gadā Karaliskā paviljona turētāja Deivida Bīversa vadībā šis darbs izturēja vēl vienu orientieri ar Salona restaurāciju, kuru 1823. gadā dekorēja Roberts Džounss.

Šis paraugprojekts ir plānots apmēram 15 gadus, iesaistot ievērojamu detektīvu darbu un milzīgu kompetenci.

Istaba tāda, kāda tā bija pirms restaurācijas, šeit attēlota Lauku dzīvē 1964. gadā. © Country Life Alex Starkey / Lauku dzīve

Rezultāts piedāvā jaunu un pārliecinošu ieskatu šīs pārsteidzošās ēkas raksturos, jo Džordžs IV to zināja. Šī pirmā stāva istaba veidoja sākotnējā paviljona centrālo elementu, kuru 1787. gadā sāka arhitekts Henrijs Holands. Tajā laikā tā bija samērā parasta neoklasiskā “viesistaba”, kaut arī plāna un ar zemu kupolu.

Rowlandson zīmējumā parādīts šis oriģinālais interjers ar Biagio Rebecca gleznotām sienām un durvīm uz istabu, kas aiz ziņkārības pamata ir izveidotas padziļinājumā vienā interjera pusē. Ārēji tas bija paredzēts kā priekšgalis ar logiem, kas atveras uz dārzu.

© Paul Highnam / Lauku dzīve

Šeit Velsas princis (Regens no 1811. gada) vakarā vakariņās tiksies ar saviem sapulcinātajiem viesiem. Viņš gaidīja, ka vīrieši stāvēs, gaidot viņa ierašanos, bet sievietes varēja sēdēt. Viņam ieejot, viņi pieceļos kājās un viņš gāja cauri vakariņām ar vissvarīgāko uz rokas.

Tas bija arī deju uzstādījums, kad paklājs tiks noņemts un deju laukuma plikie dēļi tika pievilkti ar attēliem. Šāda dekorēšana būtu nekavējoties sabojāta, taču tā praktiski pildīja lomu, neļaujot dejotāju apaviem slīdēt uz koka.

1802. gadā istabu ķīniešu stilā pārkārtoja dekoratori Frederiks un Džons Kreisa par princi. Kā tāds tas bija pirmais interjers paviljonā, kurā tika pieņemta eksotiska idioma. Šī darba ietvaros sienām tika uzklātas krāsotas ķīniešu tapetes uz zila pamata, un kupols tika dekorēts, lai izskatās kā debesis.

© Paul Highnam / Lauku dzīve

Toreiz istabu pirmo reizi sauca par “salonu”. Šis termins bija plaši lietots oficiālajās pieņemšanas telpās angļu namos 18. gadsimtā, taču līdz šim datumam tas bija salīdzinoši novecojis. Varbūt nosaukuma izvēle pasvītro prinča vēlmi līdzināties franču formām un modei (no kuriem nosaukums Paviljons arī bija aizņēmums, atsaucoties uz piepilsētas mājām Parīzes apkārtnē).

Pēc Lielbritānijas triumfa pār Napoleonu Crace interjers tika vēl vairāk pielāgots 1815. gadā, kad Džons Nešs ārējo paviljonu pārstrādāja indiešu stilā. Neša paplašinātajā plānā sedans tika novietots zem galvenā pacēluma centrālā kupola starp jauno Mūzikas istabu un banketu zāli.

1817. gadā, kad notika šīs izmaiņas, princis uzaicināja Frederiku Kreisu un vienu no viņa apakšuzņēmējiem Robertu Džounsu, lai pārrunātu turpmākas interjera izmaiņas.

Salīdzinoši maz ir zināms par Džounsu, galvenokārt tāpēc, ka viņa vispārpieņemtais vārds padara gandrīz neiespējamu droši identificēt dokumentālas atsauces uz viņu. Viss, ko mēs zinām, ir tas, ka viņš strādāja Nortamberlendas hercogam un, balstoties uz pierādījumiem par viņa darbu paviljonā, ka viņš bija pilnīgs un pārliecināts interjera dizainers. Pēdējais patiešām kļuva pazīstams kā “pils galvenais mākslinieks”.

Droši vien tieši pēc šīs vizītes 1817. gadā Džounss plānoja pilnīgu Salona interjera pārskatīšanu. Istabas akvarelis liek domāt, ka visa shēma uz īsu brīdi ir iemocīta, domājams, lai spriestu par tās iedarbību. Acīmredzami tika panākts karaliskais apstiprinājums, un shēma tika izpildīta ar zīda piekaramajiem aizkariem un aizkariem, sudrabotu sienas rotājumu, jaunu pieguļošu paklāju, kas austi pie Axminster, un mēbeļu komplektu.

© Paul Highnam / Lauku dzīve

Tas bija indoķīniešu stilā ar pūķi, kas atbalstīja centrālo lustru, un krāšņo baltā marmora kamīnu ar sudrabu un divām figūrām ķīniešu kleitā.

1820. gadā princis Regens beidzot pievienojās tronim kā Džordžs IV un sāka plānot Bekingemas pils pārveidi, okupējot Vindzoras pili kā galveno dzīvesvietu. Tomēr turpinājās darbs pie Braitonas Saloon remonta, un tā interjers tika pabeigts 1823. gadā.

Jaunā shēma izskatījās daudz vieglprātīgāka nekā agrākie Paviljona interjeri, un stilistiskā izteiksmē tā atkārtojās impērijas stilā, kuru Parīzē no 1790. gadiem popularizēja Percier un Fontaine, kurus Napoleons ļoti patronēja.

Šajā sakarā salons izskatās daudz vairāk kā Džordža IV interjērs Vindzoras centrā, nevis Francijas Atmodas rotājums, kas tika izpildīts citu bagātu mecenātu vārdā, kuri šajā laika posmā izteicās par šādiem interjeriem, it īpaši tie, kurus Benjamin Wyatt izpildīja karaļa brāļa, Hercoga hercoga vārdā. York at York House (tagad Lancaster House), Velingtonas hercogs Apsley namā un Rutland hercogiene (Jorkas hercoga saimniece) Belvoir pilī. Tie visi izmantoja 18. gadsimta franču dizaina formas, kuras Vaita raksturoja kā “Luija XIV stilu”.

Nepārprotami, salons tomēr tieši atsaucās uz Luiju XIV neparastajā sarkanās, zelta un sudraba krāsas kombinācijā. Pēdējais ir liels retums angļu interjera dekorēšanā, un šķiet, ka šīs konkrētās krāsu paletes avots ir Versaļa. Tā var būt vēl netieša norāde uz Saules ķēniņu, ka telpā ir iekļauts atkārtots saulespuķu motīvs, visredzamāk kā paklāja centrālais elements.

© Paul Highnam / Lauku dzīve

Jaunā interjera milzīgajai bagātībai ir simbols, ka tā izdzīvojušie skapīši ir cirsti gan no iekšpuses, gan no ārpuses, ar spoguļattēlu iekšējām virsmām, kas atspoguļo dekoratīvos galdniecības izstrādājumus.

Džordžs IV tikai divas reizes atgriezās Braitonā ilgstošas ​​uzturēšanās laikā pirms viņa nāves 1830. gadā. Paviljona interjerā tagad bija iekļautas mēbeles no prinča Reģenta Londonas rezidences Karltona nama, kas tika nojaukts 1827. gadā. Napoleona rakstāmgalds tika uzstādīts pat Džordža IV guļamistabā, skaidrs pierādījumi par karaļa pašsajūtu apbrīnu par viņa iznīcināto pretinieku.

Tiek reģistrēts, ka ēkā viesojās arī viņa brālis Viljams IV, kurš izmantoja šo salonu tēlnieka Behnesa darbu pārbaudei. Paviljonā ieradās arī karaliene Viktorija un princis Alberts, kaut arī šķiet, ka bijušais uzskatīja, ka tas piedāvā maz privātuma, un ir apņēmies to pārdot. Princis ļoti apbrīnoja galvenās telpas, taču, neskatoties uz to, ēka tika iekārta, un 1847. – 48. Gadā liela daļa mēbeļu un daudzas furnitūras tika izoperētas. Daži, piemēram, Saloon lustra, devās uz Vindzoru, bet vēl daudzi devās uz Bekingemas pili, kur tie tika iekļauti spārnā, ko tur uzcēla Edvards Blore.

Pazīstami un ar opozīcijas zobiem pilsētas dome 1850. gadā nopirka paviljonu. Tas ne tikai izglāba to no nojaukšanas, bet arī pārveidoja Salona interjeru. Pašreizējie griesti un tā centrālā zvaigzne, iespējams, tika izveidoti 1864. gadā. Tad 1896. gadā JG Crace, vēl viens Londonas dekoratoru dinastijā, pārveidoja istabu.

Griestu zvaigzne ir viens no vairākiem Versaļas pamājieniem. © Paul Highnam / Lauku dzīve

Tajā pašā laikā karaliene Viktorija atdeva dažādus armatūru, kas tika noņemta no paviljona, ieskaitot salonam paredzēto durvju rāmjus. Vēl viena no viņas dāvanām - iespējams, bija Ķīnas eksporta tapetes, kas, domājams, kļūdaini karājās šeit. Durvis un tapetes tika uzstādītas restaurācijas darbu laikā pagājušā gadsimta 30. gados kopā ar dažiem Džonsa oriģinālajiem pilastriem, ko deva Džordžs V.

2002. gadā ūdens zaudējumi salonā atklāja Džounsa dekorācijas pēdas. Salīdzinoši pieticīgā shēma tā atjaunošanai pēkšņi kļuva daudz vērienīgāka pēc tam, kad vēsturiskā tekstilrūpniecības konsultante Annabel Westman atklāja oriģinālā zīda modeli, ko izmantoja interjerā. Izmantojot pierādījumu kopumu, ieskaitot foto grafikus, auduma fragmentus un tirgotāja grāmatas paraugu, viņai izdevās noteikt, ko 1823. gada istabas piegādātājs raksturoja kā “Viņa Majestātes ģerāniju un zelta krāsas zīdu”. Tās modelis ir iedvesmas avots franču valodā, un šo atjaunošanu ir izveidojis Humphries Weaving.

Ians Bloks no AT Kronina darbnīcām izgatavoja jaunus aizkarus un pakarināja zīda paneļus. Greznos rotājumus piegādāja Braiena Tērnera un Heritage rotājumi, un pītas pinumus un muslīnus - Context Weavers.

© Paul Highnam / Lauku dzīve

Tikmēr tika sākta līdzīga 1823. gada paklāja atkārtota izveidošana. Pēc Džounsa kontiem, oriģinālais paklājs maksāja prinča summu 620 sterliņu mārciņu. Viņš personīgi pārraudzīja aušanas procesu pie stelles ", lai izgatavotu neparastu un sarežģītu dizainu, kuru ražotājs varētu izgatavot bez kļūdām". Tomēr pēc izvešanas 1847. gadā tas tika sagriezts atkārtotai izmantošanai Bekingemas pilī. Džordžs V dažus fragmentus atdeva 1934. gadā. Šie, kā arī daži dizaina zīmējumi un vēsturiski interjera attēli ļāva visu dizainu salikt kopā ar Paviljona saglabāšanas komandas pastāvīgo locekli Anne Sowden.

Paklāju dizainera Džesa Šava projektēšanas direktora Gerija Bridža uzraudzībā pagāja seši mēneši, lai digitalizētu ar datoru darbināmas stelles dizainu Axminster Carpets. Oriģinālais paklājs tika austi ar 26 dažādām krāsām, bet aizvietotājs ir uzlabojis dizainu, iekļaujot 12.

© Paul Highnam / Lauku dzīve

Izmantojot pierādījumus par atklātajiem sienas rotājumu fragmentiem, Sodenes kundze strādāja arī pie problēmas, kas saistītas ar Jones lapu un ziedu pārklājuma atjaunošanu. Viņa pilnveidoja papīra slīpēta pērļa apdari un zīmējumu, uzklājot, izmantojot ar lāzeru grieztus trafaretus.

12 000 motīvu - katram no tiem veidošanās prasa apmēram 16 minūtes - divu gadu laikā tika izmantoti platīna, nevis sudraba, lai aptraipītu. Katru no tām izraida ar ēnām divās ceriņu nokrāsās.

Ne ātrāk kā šī ievērojamā atjaunošana būs piepildījusies, ja ir gaidāms vēl kāds aizraujošs projekts. Bekingemas pils atjaunošanas ietvaros Blora uzceltais spārns, kas 1850. gados absorbēja tik daudz Paviljona fragmentu, uz laiku tiek atcelts no tā mēbelēm. Tādēļ karaliene aizdod lielu daļu no šiem līdzekļiem paviljonam uz trim gadiem. Aizdevumi jāuzstāda šā gada septembrī.

Kad tie būs savā vietā, interjeri īsi parādīsies pilnīgāk, kā tos pazina Džordžs IV, nekā jebkurā laikā pēc interjera sabrukuma 1847. gadā. Grūti iedomāties, ka būtu ideālāks laiks, lai apmeklētu šo ārkārtas Regeru radījumu. .

Braitonas Karaliskais paviljons ir atvērts sabiedrībai visa gada garumā - laikus un biļešu cenas skatiet Brightonmuseums.org.uk/royalpavilion.


Kategorija:
Viena no Dorsetas iedvesmojošākajām mājām tirgū tikai otro reizi ilgā vēsturē
Cumberland Lodge: 17. gadsimts brīnās par “tūkstoš reižu patīkamāku nekā Blenheim”