Galvenais arhitektūraNo abata līdz māksliniekam: ievērojamais Abbots Grange ceļojums, Vorčesteršīra

No abata līdz māksliniekam: ievērojamais Abbots Grange ceļojums, Vorčesteršīra

Abbots Grange Brodvejā, Worcestershire. Māja ar ieejas lieveni Foto: Pols Highnam / Country Life Picture Library Kredīts: Paul Hignam / Country Life Picture

Māju, kas 14. gadsimtā celta Pershore abatam, atjaunoja kā amerikāņu mākslinieka studiju un vēlāk kļuva par ģimenes māju. Alans Kalders apraksta šīs ievērojamās Cotswolds ēkas attīstību. Pola Highnam fotogrāfijas.

Aiz augstiem īsziņu dzīvžogiem pašā Brodvejas ciemata sirdī ziemeļdaļā Kotsvoldsa ir ēka, kas gandrīz trīs gadsimtus pirms gleznainajām 17. gadsimta mājām svinēja Maģisko ielu. Tas tika uzcelts aptuveni 1330. gadā un ir ne tikai ārkārtīgi svarīgs viduslaiku vietējās arhitektūras piemērs, bet arī pilnīgākais tā laika nams, kas celts abata personīgai lietošanai ārpus viņa klostera Anglijā. Kopš 1880. gadiem atjaunotais un paplašinātais posms pēc tam mājā ir notikušas pārmaiņas, kas liecina par mākslas un amatniecības kustības izgudrojumu, bet simpātisko garu.

"Īpaši reliģisko namu vadītāji sāka dzīvot šajās muižās, būvējot mājas, kas bija samērīgas ar viņu bagātībām."

Pershoreas benediktiešu abatija apgalvoja, ka Brodvejas muižas īpašums ir vismaz no 10. gadsimta, un to īpašumtiesības ir apstiprinātas ar karalisko hartu 972. gadā. Muižas kungu namam tur jābūt pastāvējusi no anglosakšu perioda, bet pašreizējais Abbots Grange ir daudz vēlāka ēka, kas radās, mainoties abatijas muižu organizācijai 12. un 13. gadsimtā.

Abbots Grange Brodvejā, Worcestershire. Viduslaiku zāle. Foto: Pols Highnam / Country Life Picture Library

Šajā periodā tā vietā, lai kopīgi pārvaldītu savus īpašumus, daudzi benediktiešu klosteri sāka nodot viņu īpašumā esošās muižas konkrētiem virsniekiem, kurus sauc par paklausītājiem - piemēram, pagrabi, sakristāni vai abati -, kuri ieņēmumus izmantos savu pienākumu veikšanai. Nejaušas sekas bija tas, ka šo vienošanos saņēmēji bija nepieredzēti neatkarīgi no savām kopienām. Īpaši reliģisko namu vadītāji sāka dzīvot šajās muižās, būvējot mājas, kas bija samērīgas ar viņu bagātību.

Brodveja 13. gadsimta sākumā nonāca Pershoras abata īpašumā kā daļu no šīs kopienas klostera dotācijas pārdales. Turklāt 1251. gadā ķēniņš šeit abutiem piešķīra “bezmaksas kareivjus”. Šī karaliskā medību licence pauda valdību un varētu arī nozīmēt, ka īpašums ir kļuvis par atkāpšanās un relaksācijas vietu.

Abbots Grange Brodvejā, Worcestershire. Foto: Pols Highnam / Country Life Picture Library

No dokumentālā ieraksta nav skaidrs, kurš uzcēla Abbots Grange, lai gan spriest pēc arhitektūras tehniskajām detaļām - piemēram, logu izsekošanas shēmām, profiliem un divkāršu izliekumu arku, ko dēvēja par Ogees, izmantošanu - viss tika uzbūvēts vienā reizē un iespējams, datējams ar aptuveni 1330. gadu. 14. gadsimta sākumā bija ārkārtas izdevumu zīme, būvējot māju no akmens (nevis ar koka karkasu). Šis fakts, nemaz nerunājot par izstrādājuma kvalitāti, uzsver Grange relatīvās ambīcijas.

Tas ir pārsteigums, jo Pershore kopiena 14. gadsimta pirmajā pusē aizbildinājās ar galēju nabadzību. Acīmredzot abatam ir jābūt mājas celtniecībai, izmantojot savus neatkarīgos resursus. Visticamākais patrons, kā identificējis Edvards Impejs, ir abats Viljams de Hervintons.

Abbots Grange Brodvejā, Worcestershire. Ieejas zāle. Foto: Pols Highnam / Country Life Picture Library

Viņu ievēlēja 1307. gadā un 1340. gadā atkāpās no amata. Varbūt viņš šeit aizgāja.

Abata veidotā māja ir neparasti labi saglabājusies, kaut arī ir stipri atjaunota. Tās centrā bija zāle, garš interjers, kuru sākotnēji sildīja ar atklātu uguni un pārklāja ar atvērtu divu līču jumtu. Lieliskās koka bikšturi, kas iepriekš sadalīja jumtu, izcēlās no akmens šahtām, reta detaļa. Iekārtojušies istabas vidusdaļā, vārpstas un bikšturi, iespējams, norobežoja abata galda dais laukumu prestižākajā telpas “augstajā” galā.

Atbilstošais “zemais” gals tika izkārtots ar ieejas durvīm. Blakus tām ziemeļu frontonu sienā ir trīs durvis, kas ved uz virtuvi, sviestu un pieliekamais. Brīvi stāvošo virtuves ēku var parādīt apmēram 1820. gada zīmējumā, kuru autors ir Edvards Blore (Lielbritānijas bibliotēka, Add. MSS 42018, 15. lpp.). Vēlākajos viduslaikos bija ierasts izskatīt no zāles korpusa ieejas un dienesta durvis. Brodvejas ēka bija pirms laika, kad šādas vienošanās kļuva ierastas, un tāpēc tām sākotnēji nebija šāda ekrāna.

Abbots Grange Brodvejas Vorčesteršīrā. Dienvidu pacēlums: Paul Highnam / Country Life Picture Library

Uz zāles dienvidiem atrodas divstāvu šķērsstienis, kas, iespējams, ietvēra zemāk esošo istabu un augšējo guļamistabu ar kamīnu. No pēdējās puses varēja piekļūt nelielai izvirzītajai kapelai. Kapelas apakšklājs paveras no zāles augstās puses, un to, iespējams, izmantoja kā mājas telpu, lai atkāptos no zāles.

Šī māja Pershoras abatu īpašumā turpinājās bez būtiskām izmaiņām līdz 1538. gadam, kad to sagrāba vainags. Dažu nākamo gadsimtu laikā ēka piederēja vairākām privātpersonām un tika iekšēji pielāgota. 1800. gados to izmantoja kā draudzes darbnīcu un ieslodzīto izmitināšanu, kas gaida savu ierašanos Vorčesteras tiesnešos. Vēlāk to pielāgoja kā trīs kotedžas.

Abbots Grange Brodvejā, Worcestershire. Frenka Milleta studija, kas uzcelta 1908. gadā, ir sadalīta. Tagad apakšējā daļa ir ēdamistaba, kuru apgaismo puse no milzīgā loga. Foto: Pols Highnam / Country Life Picture Library

Tā kā audums pasliktinājās, ēkas nākotne bija līdzsvarā, līdz 19. gadsimta beigās tika atklāti antīkie un romantiskie Brodvejas atklājumi.

Māja 1875. gadā tika aprakstīta Lielbritānijas arheologu asociācijai, un 1881. gadā The Builder publicēja pilnu auduma apsekojumu. Saskaņā ar pievienoto rakstu toreizējais īpašnieks Hallivels-Filipssps kungs, kurš nesen bija iegādājies ēku, bija tik iespaidots par tās arheoloģisko nozīmi, ka ierosināja atteikties no saviem projektiem (izstrādāja arhitekts Džons Robinsons), lai atjaunotu to kā dzīvesvietu un tā vietā “padara to drošu no laika un laika apstākļu ietekmes visu to antīkās mākslas cienītāju izpētei un izpētei, kuri varētu vēlēties to apmeklēt”.

"Satraukts par ziņojumiem, ka viņš plāno to pārvērst par māju, Seno ēku aizsardzības biedrība viņam rakstīja, mudinot būt piesardzīgiem"

Tomēr interese par Brodveju turpināja pieaugt. Starp ciema apburtajiem bija bagātu amerikāņu loks, kuri to uzskatīja par neskartu lauku idillu ar augstas kvalitātes un individualitātes vietējām ēkām. Daži gāja cauri, uzturoties Ligonas ieročos, kas tika pārveidoti par starptautiskas reputācijas viesnīcu. Apmetās citi, piemēram, harizmātiskā amerikāņu Šekspīra skatuves aktrise Marija Andersone de Navarro, spīdīgās Brodvejas sabiedrības chatelaine. Viņa 1894. gadā nopirka Tiesu fermu Augšējā ielā, kur viņa vadīja Eiropas karalistes, premjerministrus un savus izcilos draugus GF Watts, Henriju Džeimsu, JM Barrie, Lordi Tennysonu un Edvardu Elgaru.

Vēl viens šī loka figūra bija amerikāņu mākslinieks Frenks Millets, kurš 1885. gadā pārcēlās uz ciematu. Sākotnēji viņš dzīvoja Farnham namā un pēc tam Russell House, bet ieguva piekļuvi Abbots Grange, lai izmantotu to kā savu studiju. Autobiogrāfijā “Dažas citas atmiņas” (1936) de Navarro aprakstīja savas vizītes Grenčā, kur viņa būs lieciniece Milletam, Džonam Sargentam, Edvina Abbey, Lawrence Alma-Tadema un Alfrēdam Parsonam, kas strādā pie viņu gleznām.

Abbots Grange Brodvejā, Worcestershire. Lieliska kameras guļamistaba. Foto: Pols Highnam / Country Life Picture Library

Ēkas atmosfēras viduslaiku interjers bija fons Millet vēsturiskajām gleznām, ieskaitot, iespējams, viņa slavenāko attēlu “Starp diviem ugunskuriem”, ko de Navarro spilgti raksturoja kā “puritānu ar dievbijīgām rokām un velnišķīgām acīm starp diviem kalpojošajiem vinčiem”.

Līdz 1892. gadam Millet bija iegādājies īpašumu un sāka darbu pie tā remonta. Satraukusies par ziņojumiem, ka viņš plāno to pārvērst par māju, Seno ēku aizsardzības biedrība (SPAB) viņam rakstīja, mudinot būt piesardzīgiem. Tomēr vēstule tika nepareizi novirzīta, un viņa atbilde, kas tika glabāta SPAB arhīvos, datēta vairāk nekā divus gadus vēlāk, 1894. gada 10. septembrī, paskaidroja, ka viņš ir veicis tikai būtiskus remontus un neplāno dzīvot ēkā. Viņš turpināja pārliecināt SPAB, ka granda arhitekts sers Artūrs Blomfīlds ir apstiprinājis viņa plānus.

Kad biedrs no biedrības apmeklēja gadu vēlāk, 1895. gada 13. oktobrī, viņš tika parādīts ap būvlaukumu: bija noņemts zāles jumts, demontētas tā iekšējās starpsienas (atklājot daudz arhitektūras fragmentu, kas vēlāk tika atkārtoti izmantoti ēka) un lielākā daļa ģipša no iekšpuses tika noņemta.

Apmeklētājs ar nožēlu ziņoja, ka tā bija “atjaunošana” un ka viņš bija ieradies pārāk vēlu, lai izdarītu daudz laba. Millet, kurš acīmredzami vadīja projektu, apbrauca apkārt vietai, runājot ar tādu entuziasmu un animāciju, ka bija grūti “iegūt vārdu malās”; viņš bija strādājis ar tik lielām sāpēm, lai atjaunotu ēkas sākotnējo formu, kuru uzskatīja par sevi “absolūti nekļūdīgu”. Tiek raksturots, ka viņš visu informāciju par projektu ir ierakstījis dienasgrāmatā.

Abbots Grange Brodvejas Vorčesteršīrā. Elizabetes kamera. Foto: Pols Highnam / Country Life Picture Library

1907. gadā, vairāk nekā desmit gadus vēlāk, Millets par sava arhitekta ēku iecēla Londonā dzīvojošo glāziešu Andrew Prentice (1866–1941). Skots ieradās pēc de Navarro ieteikuma, kurš viņu bija nodarbinājis Tiesu fermā.

Viņš arī bija pielāgojis netālu esošo augļu dārza fermu lēdijai Maudai Bovijai-Lionai un pēc tam Alfrēdam Parsonam projektēs lielu jaunu māju ciematā ar nosaukumu Luggershill (1911) un Lifforda piemiņas zāli (1915).

'Lielākais no diviem jaunajiem frontoniem ir caurdurts ar pārsteidzošu 24 gaismām izgrieztu un transomedētu logu, kas apgaismojumu ienes gleznotāja studijā.'

Prentice projektēja būtisku jaunu divkārša studijas spārnu Abbots Grange ziemeļu galā. Tas ir novirzīts no viduslaiku zāles līnijas ar atzariem, kas veidoti tā, lai tie atkārtotu vecās ēkas sienas. Lielākais no diviem jaunajiem frontoniem ir caurdurts ar pārsteidzošu 24 gaismām izgrieztu un transomedētu logu, kas apgaismojumu ienes gleznotāja studijā.

Atjaunotā māja tika atspoguļota Lauku dzīvē (1911. gada 14. janvārī), un arhitekta oriģinālie akvareļu zīmējumi viņa projektā ir saglabāti Vorčesteras arhīva dienesta arhīvā.

Abbots Grange Brodvejā, Worcestershire. Austrumu priekšpuse ar 1330. gadu zāli un kapelas projekciju pa kreisi un 1908. gada pagarinājumu ar studijas logu labajā pusē. Foto: Pols Highnam / Country Life Picture Library

Prosa gāja bojā RMS Titanic 1912. gadā. Viņš pēdējo reizi tika novērots palīdzot sievietēm un bērniem glābšanas laivās. Pēc tam viņa ģimenei un viņa daudzajiem draugiem Brodvejā viņa atmiņā tika uzcelti skaisti jauni vārti uz St Eadburgha baznīcu.

Pēc viņa nāves viņa atraitne Lilija lika Prenticei sadalīt sava vēlā vīra divkāršā auguma studiju, izveidojot viesistabu, tagad ēdamistabu un guļamistabu pirmajā stāvā ar divām guļamistabām virs. Prentice bija arī projektējusi piebūvi mājas dienvidrietumu stūrī, ietverot vienstāvu ar šķērēm, pieliekamajiem un veikaliem. Šis pagarinājums tika paplašināts, lai izveidotu divstāvu spārnu, ieskaitot virtuvi ar guļamistabām virs.

Divdesmit gadus vēlāk, 1933. gadā, daudzpusīgajam un talantīgajam Birmingemas arhitektam Čārlzam Bātmenam (1863–1947) tika uzdots veikt turpmākus darbus Abbots Grange. Batemans tika apbrīnots par viņa gudro un labi izstrādāto Kotsvolda darbu, kura galvenais projekts bija Ligonas ieroču atjaunošana. Viņš strādāja arī pie vairākiem citiem ciemata vēsturiskajiem īpašumiem, kā arī pie nozīmīgajām 17. gadsimta mājām Tower Close (Lauku dzīve, 2014. gada 16. jūlijs) un Green Close tuvējā ciematā Snowshill.

Abbots Grange Brodvejā, Worcestershire. Kamera zem kapelas. Foto: Pols Highnam / Country Life Picture Library

Viņa īsumā pie Abbots Grange bija paredzēts projektēt divstāvu ieejas spārnu īpašuma rietumu pusē, kam bija jānodrošina lievenis, zāle un guļamistaba virs. Batemans cienījami sekoja esošās ēkas materiāliem, masveidībai un dizaina vārdnīcai, taču viņa priekšējā frontona apstrāde bija inovatīva un tēlaina.

Viņš projektēja atvērtu verandu, kurai tuvojās akmens kolonāde ar kvadrātveida kolonnām un divām muskuļotām centrālām apļveida kolonnām. Virs ieejas guļamistaba tika apgaismota ar kantainu oriela logu ar slaucīšanas akmens šīfera jumtu 17. gadsimta Kotsvolda tradīcijā. Guļamistabai tika piešķirta preču zīmes Bateman iezīme - mucveida velvētiem griestiem.

Pēdējos 20 gadus ēka pieder Taee ģimenei, kuras Kotswolds bāzētais amatnieku maizes un tējas istabu bizness Huffkins piegādā lielāko daļu karalisko pilu, kā arī augstas klases mazumtirgotājus visā pasaulē. Taees iemīlēja šo īpašumu, novērtējot tā vēsturisko un arhitektūras nozīmi kā vienu no valsts vislabāk saglabātajām viduslaiku, iekšzemes klostera ēkām.

Ģimenes māja ir Abbots Grange, bet tā daļas tiek piedāvātas kā ekskluzīvas naktsmītnes Brodvejas apmeklētājiem. Šeit, viena no gleznainākajiem Kotsvoldu ciematiem, viesi var izjust ievērojamās un retas viduslaiku ēkas atmosfēru un atmosfēru.

Lai iegūtu papildinformāciju, apmeklējiet vietni www.abbotsgrange.com.

Pateicība: Edvards Impejs un Metjū Slokombe


Kategorija:
Burvīgā ģimenes māja un dārzi netālu no Edinburgas ar pasaku pils mājienu
Ziņkārīgi jautājumi: Kā darbojas Torņu tilts? Un kāpēc tas vispirms tika uzbūvēts tā?