Galvenais arhitektūraChitcombe nams, Dorseta: mūsdienīga klasikas radīšana

Chitcombe nams, Dorseta: mūsdienīga klasikas radīšana

Māja tiek pievērsta slīpi, zem tās diskrēti ligzdo dienesta ēku pagalms. Kredīts: Džastins Pedžets
  • Top stāsts

Godalgoto lauku māju 2014. gadā pabeidza Dorsetā bāzētais arhitekts Stjuarts Martins. Džeremijs Mussons pēta šī gudrā un kompaktā dizaina tēmas klasiskajā tradīcijā. Džastina Pedžeta fotogrāfijas.

Labākās jaunās lauku mājas runā par savu ainavu, un tām vajadzētu justies tā, it kā tās būtu no tām izaugušas. Chitcombe nams, kas tika pabeigts 2014. gadā, ir tieši tāda ēka ar nesarežģītu, tradicionālu angļu formu, kas piemērota kvintesenciālajai Dorsetas ainavai, kurā tā atrodas.

Nelielais pieejas raksturs no ciemata dod cerības uz apmeklētāja pirmo sastapšanos ar māju. Tas ir kompakti izplānots ar tīri griezta šķiņķa akmens fasādēm un sarkanbrūnu roku darinātu māla flīžu jumtiem. Vienā pusē ir pagalma nošķeltajām gruvešu sienām un palīgēkām, kas apmierinošā veidā strauji nokāpj mazajā ielejā, lai radītu dabisku ielūguma un uzņemšanas sajūtu.

Chitcombe projektēja Stjuarts Martins, netālu no Dorčesteras dzīvojošs arhitekts, kurš jau sen ir specializējies tik zemās un elegantās mājās, izmantojot kvalitatīvus vietējos materiālus, kurus atdzīvina pārdomāta un atturīga detaļa. Martina kunga klienti Roderiks un Lidija Verfbaina ir Nīderlandes pilsoņi, kuri gadu desmitiem dzīvo Anglijā un kuru darba bāze ir Londona.

Priekšējā ieeja ir norobežota iekšpagalmā

Viņiem iepriekš piederēja lauku māja tajā pašā apgabalā, bet kopā ar daudzbērnu ģimeni viņi meklēja lielāku īpašumu. Mērķis bija atrast kaut ko piemērotu paplašinātai ģimenes dzīvei, kas arī bija viegli vadāma bāze gan viesmīlībai nedēļas nogalēs, gan baudīšanai no lauku izklaidēm, tāpēc interjeriem vajadzēja labi darboties mazākam vai lielākam skaitam, kā to pieprasa laiks.

Pēc ilgiem meklējumiem Wurfbains galu galā iegādājās nelielu fermu ar apmēram 500 akriem zemes. Sākotnējais nodoms bija paplašināt esošo ēku, taču viņi beidzot nolēma uzcelt jaunu māju, kas piemērota vietai, kuru viņi mīlēja. 2008. gadā viņi veica intervijas ar vairākiem arhitektiem, pirms izvēlējās Martinu, kuram ir liela pieredze darbā ar Anglijas lauku mājām.

Lodžija rada dārza istabu

Lielu daļu sava amata viņš iemācījās jau no mazotnes kopā ar Londonā dzīvojošajiem arhitektiem Benson & Bryant, kuru labā viņš strādāja no 1989. līdz 1994. gadam, pēc arhitektūras absolvēšanas Notingemas universitātē. Viņš pārcēlās uz Dorseti, lai strādātu ar specializēto celtniecības firmu Saint Blaise, kas atrodas Evershot Dorsetā, no 1994. līdz 1996. gadam, kur viņš sniedza dažus tehniskos rasējumus uzņēmuma atzinīgi novērtētajam Prior Park restaurācijai ārpus Bath un pārraudzīja remontu Wayford Muiža, 16. gadsimta māja, kuru mainījis Harolds Peto.

Pēc tam Martins 1997. gadā izveidoja pats savu praksi, kuras pamatā bija Lewcombe Woods Farmhouse netālu no Evershot Dorsetā. Sākotnējās komisijās ietilpa vairāku vēsturisko lauku māju atjaunošana un pārdomāšana, ieskaitot 18. gadsimta Vitfīldu Herefordšīrā, un viņš tika iecelts par Longfordas pils un muižas inspektoru 1999. gadā, šo amatu viņš joprojām ieņem šodien.

Viesistaba. Kraukšķīgi detalizēto kamīnu projektēja Stjuarts Martins, un tajā ir izvirzītas Doric kolonnas

Kopā ar daudziem nozīmīgiem paplašinājumiem, kas projektēti un izpildīti ar māksliniecisku iejūtību, viņš kopš šī datuma ir pabeidzis arī septiņas jaunas mājas, galvenokārt dienvidrietumos. Viņa ēkas ir klasiskās tradīcijas un atsaucas uz 17. un 18. gadsimta sākumu, bet viņš smeļas iedvesmu arī citam lauku mājas dizaina zelta laikmetam: 20. gadsimta sākumam. Martins uzskata Detmaru Blowu un Edvīnu Lutyensu kā īpaši nozīmīgus skaitļus angļu mājas dizaina vēsturē, un viņi ir veidojuši viņa redzējumu par to, kas veido labu ēku.

Wurfbains atzina, ka, lai arī viņi vēlējās visas labās 18. gadsimta vai 20. gadsimta sākuma ērtības, kuras viņi bija zinājuši vai apbrīnojuši - ieskaitot 1911. gada Lawrence Dale, piemēram, Horna parku netālu no Beaminster Dorsetā, kur ir strādājis arī Martins, viņi nebūtu vajadzīgas lielas ar tām saistītas pakalpojumu zonas.

Pirmais Chitcombe dizains bija gatavs 2009. gadā. Sākotnēji tas nebija veiksmīgs plānošanas posmā, taču galu galā tika atļauja. Martins skaidro: “Es centos apvienot dizainu, kas ļoti precīzi reaģēja uz Wurfbains”, un izmantot materiālus, kas atradās attiecīgajā reģionā, ar klasisko jūtīgumu. Es arī apzinājos Lidijas un Roderika holandiešu pieredzi. ”

Īpaši uzskatāma šķiet rotaļība, ko redzam Erita un Lutjēna darbos
pagalmā, ko veido māja, un dienesta ēku L-veida garumā no austrumu un ziemeļu puses organiskā izjūta. Ir arī nemanāmi pieskārieni, kas, visticamāk, nav nevienā citā laika posmā, piemēram, šķietami “peldošais” dormera logs, kas apgaismo pakāpienus, kas ved no ieejas pagalma uz garāžām zemāk esošajā līmenī.

Ēdamistaba ir tieši pieejama no virtuves. Tās franču logi atveras uz kolonnētu lodžiju un terasi

Martina kunga spēcīgais pamats angļu arhitektūras vēsturē izpaužas fasāžu diferenciācijā, un katra ir veidota tā, lai pēc iespējas labāk izmantotu savu atrašanās vietu, orientāciju un funkciju. Atšķirības ir gandrīz nemanāmas: logi lielākoties ir vienāda rakstura, materiāli ir konsekventi un katram pacēlumam ir vienādas dimensijas korpusi, kas regulāri izvietoti ap jumta ainavu, tomēr katrs ir diezgan atšķirīgs.

Paneļu ieejas vestibils

Kad jūs ejat pa vārtu piestātnēm, kas paziņo par ieeju priekšējā pagalmā, trīs būtiski H formas plāna trīs pieci nodalījumi ir drosmīgi un rotaļīgi: galvenajām ieejas durvīm tuvojas pakāpieni un durvju skapis ar savu smalki sīki “Gibbsian” ieskauj, un logs, kas atrodas augšpusē, ir novietots gludā aslārā, ko atdzīvina paneļi ar nolauztu kramu - vietējo Dorsetas celtniecības materiālu. Divi augsti vērtņu logi (16 rūtis virs 16) rāmja durvju korpusu ar zemu ovālu logu, katrs kā apgriezts mazais burts i.

Šim formulējumam Anglijā 17. gadsimta beigās nekad nebūtu ienācis prātā, tomēr tas jūtas kā tāds piezīme, kuru ieskicēja Lutyens. Patiešām, tas brīvi atkārtojas, piemēram, Tavistokas nama logu izkārtojumiem, kas celti 1904. gadā par valsts dzīvi Londonas Covent Garden.

Trīs līču rietumu fronte ir līdzenāka un ar ierastāku 18. gadsimta vidus raksturu, un tā izskatās pāri ezeram, kas izveidots pēdējos labiekārtošanas darbos, kas saistīti ar mājas projektu. Tās centrālais līcis izvirzīts nedaudz uz priekšu, leņķi uzmanīgi fāzēti. Dienvidu pacēlumam abos galos ir izvirzīti divi ārējie līči, un trīs centrālie līči ir padziļināti kolonnētā lodžijā, veidojot dārza istabu, kas vērsta uz dienvidiem pēc Reptona veida. Visbeidzot, austrumu pacēlumam ir nedaudz atšķirīgs raksturs: centrālā kanta līcis paceļas caur diviem stāviem, atkārtojot atvērtāku sajūtu, kas pazīstama 30. gadu lauku mājās.

Caur priekšējām durvīm apmeklētājs ieiet intīmā vestibilā, kas ielikts kaļķotajā ozolā ar grīdu, kas inkrustēta Purbekas marmora un Portlandes akmenī. Aiz tā ir ēdamistaba, kas aizņem trīs dienvidu puses centrālos līčus un atveras uz lodžiju ārpus tās. Wurfbain kgs atgādina, ka viņi īpaši vēlējās aksiālu ieeju, lai tā ierastos lielākā zālē un no šī brīža varētu redzēt pilnu mājas platumu. Visi dienvidu logi ir atvērti vasarā, “kad mēs galvenokārt dzīvojam ārpus durvīm”, novēroja Verfbains.

Paneļotā bibliotēka

Ēdamzāle ir būtiska cirkulācijas telpa, kas mājas viesistabā un bibliotēkā mājas rietumu pusē savieno ar virtuves un ģimenes istabu austrumu pusē. Tā ir gaiša un elastīga telpa, kuru var atvērt pieņemšanām. Izliektu spoguļu sērija, kas pārsteidz ar Art Deco piezīmi, virzās uz ziemeļu sienu un atspoguļo lielo logu gaismu uz dienvidiem.

Tālāk ir ģimenes virtuve, ēšanas vieta un viesistaba, kas visi atrodas vienā garā telpā, kas aizpilda mājas austrumu pusi. No tā paveras skats uz austrumiem, dienvidiem un ziemeļiem. Virtuves gals ir saistīts ar saimniecības telpām vienstāva spārnā, kas ir daļa no ieejas pagalma korpusa.

Šajā garajā istabā ietilpst virtuve un dzīvojamā istaba. Tos sadala pusdienu galds, kas stiepjas priekšgala logā

Galvenās kāpnes paceļas uz arku, izmantojot pusapaļu pusnosēšanos; kāpņu pagriezienā ir riņķveida newel stabs ar Doric kolonnas formu ar lodīšu galotni. Kāpņu augšpusē pirmā stāva koridors ir artikulēts ar vienkāršotiem pilastriem.

Martins ir atbildīgs par visu karnīžu arhitektūras un grīdlīstes, kā arī paneļu un bibliotēku grāmatu skapju projektēšanu, lielākoties no 17. gs. Beigām.
gadsimta raksturs. Viņš arī izstrādāja kraukšķīgi detalizētus kamīnus zālē un viesistabā ar izvirzītām Doric kolonnām.

Šī pieejas vienotība palīdz izskaidrot ērto un nemainīgo interjeru kvalitāti, kurā varbūt nav lieliska teātra mirkļu, bet drīzāk ir labi modulētu un labi apgaismotu telpu secība, kuras var baudīt individuāli vai kuras visas var atvērt kopā .

Māja ir cieta un labi uzbūvēta - uz Šaftesberiju balstītais celtnieks bija Šīns un Hare; kāpnes un zāles un bibliotēkas paneļus izgatavoja Mandeville Galdniecība, kas atrodas Melbērijā Osmondā. Wurfbains atzīst arī daudzuma inspektora Pītera Haitera nozīmīgo ieguldījumu.

Martins komentē: “Es jūtos klienti un man bija reta izpratne, un dizains maz mainījās no pirmā skices plāna. Viņu īsais paziņojums bija pilnībā piemērots konkrētajai vietnei, un es gribēju radīt atklājuma sajūtu; mājai vajadzētu nedaudz uzplaukt virs tā, ko jūs varētu sagaidīt Dorsetas kombā. ”

Martins kungs ir pieticīgs - Chitcombe nams ir veidots ar pareizas izturības sajūtu, ņemot vērā dienasgaismu, izmantojot labākos pieejamos materiālus, un, tā kā namam vajadzētu būt, ir labi dzīvot un, tā kā tā rezultātā ir “labi skatīties”. Tas liecina par panākumiem, ka Chitcombe namam 2015. gadā tika piešķirta Gruzijas grupas balva par jauno ēku
klasiskajā tradīcijā.


Kategorija:
Uz baseinu vai nē?
Lauku dzīves labākie 2018. gada ceļojumu stāsti: medusmēnesi piemēroti honorāriem, vietējām paradīzēm un populārākajiem padomiem slēpošanas braucieniem